Επιστροφή στο μέλλον

Το DeLorean DMC-12 ειδικά τροποποιημένο για την ταινία «Επιστροφή στο Μέλλον» (Universal Pictures, 1985)


Αφιέρωμα στο αμάξι της ταινίας «Επιστροφή στο μέλλον»

 

Το φαντασμαγορικό αυτό αυτοκίνητο υπήρχε στην πραγματικότητα, ήταν το DeLorean DMC-12, ένα σπορ αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε από την DeLorean Motor Company.

Το εργοστάσιο βρισκόταν στα προάστια του Μπέλφαστ και προοριζόταν κυρίως για την αγορά των ΗΠΑ. Τα βασικά του χαρακτηριστικά ήταν οι πόρτες που άνοιγαν προς τα πάνω, και το σασί από υαλοβάμβακα (fiberglass), πάνω στον οποίο στερεώνονται τα εξωτερικά πάνελ του αμαξώματος, τα οποία ήταν από ανοξείδωτο ατσάλι. Κατά τη διάρκεια της παραγωγής, τροποποιήθηκαν αρκετά χαρακτηριστικά, όπως το καπό, οι ζάντες και κάποιες λεπτομέρειες στο σαλόνι.

Συνολικά παρήχθησαν 9.200 αντίτυπα του DMC-12, πριν η παραγωγή διακοπεί απότομα τον Δεκέμβριο του 1982, όταν η κατασκευάστρια εταιρεία χρεωκόπησε, εξαιτίας της σύλληψης του ιδιοκτήτη John DeLorean τον Οκτώβριο, με την κατηγορία της διακίνησης ναρκωτικών. Αν και τελικώς αθωώθηκε, ωστόσο ήταν αργά πλέον για τη διατήρηση του DMC-12 στην παραγωγή. Σήμερα υπολογίζεται ότι υπάρχουν στην κυκλοφορία 6.500 αυτοκίνητα DMC-12.

Στις 30 Ιουλίου 2007, η εταιρεία DMC Texas ανακοίνωσε ότι θα επαναφέρει στην παραγωγή το DMC-12 το 2008, σε περιορισμένα αντίτυπα, με βάση τα σασί της αρχικής εταιρείας. Πρόκειται δηλαδή για ανακατασκευή και εκσυγχρονισμό του κλασικού μοντέλου DMC-12.


Σκηνή από την ταινία «Επιστροφή στο Μέλλον» (Universal Pictures, 1985)


Σύμφωνα με το περιοδικό Road & Track, το DeLorean DMC-12 θα μπορούσε με χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων να πιάσει τα 0-97 χλμ/ώρα σε 8,8 δευτερόλεπτα, ενώ με αυτόματο κιβώτιο σε 10,5 δευτερόλεπτα.

Αρχικά ήταν εξοπλισμένο με ζάντες αλουμινίου, μετρώντας 14 ίντσες (360 mm) σε διάμετρο από 6 ίντσες (150 mm) στο μπροστινό μέρος και 15 ίντσες (380 mm) σε διάμετρο από 8 ίντσες (200 mm) για το όπισθεν. Ήταν επίσης εφοδιασμένο με ελαστικά Goodyear NCT. Επίσης επειδή ο κινητήρας ήταν τοποθετημένος στο πίσω μέρος του οχήματος, το DMC-12 είχε κατανομή βάρους 35% – 65% (εμπρός – πίσω).

Όσον αφορά την ταινία, το DeLorean επιλέχτηκε σκόπιμα λόγω του ιδιόρυθμου συστήματος των θυρών του. Ο τρόπος που οι πόρτες ανοίγουν προς τα πάνω, ήταν αρκετό ώστε σεναριακά οι άνθρωποι του 1955 να το θεωρούσαν κάτι σαν εξωγήινο διαστημόπλοιο.


Για την ολοκλήρωση της ταινίας χρησιμοποιήθηκαν 3 πραγματικά DeLorean DMC-12.
Επιστροφή στο μέλλον Επιστροφή στο μέλλον Reviewed by Bubblisher on 6/28/2018 Rating: 5