Τι είναι το ABS;




Σύστημα Αντιμπλοκαρίσματος των Τροχών (ABS System)

Είναι γνωστό ότι όλα τα σύγχρονα αυτοκίνητα εφοδιάζονται με ABS ( Antilock Braking System). Τι ακριβώς όμως κάνει το ABS;

Το Σύστημα Αντιμπλοκαρίσματος των τροχών άρχισε να “τοποθετείται” στην S-Class της Mercedes το 1978 αλλά η πρώτη του εφαρμογή ήταν το 1929 σε αεροπλάνα!! Το ΑΒS αποτρέπει τους τροχούς να μπλοκάρουν (με συνέπεια να ολισθαίνουν) και έτσι επιτρέπει στον οδηγό να στρίψει το τιμόνι (π.χ. για να αποφύγει κάτι), πράγμα το οποίο δεν θα μπορούσε να κάνει αν τροχοί μπλόκαραν. Βοηθάει πάρα πολύ σε συνθήκες βροχής και σε ολισθηρό οδόστρωμα, καθώς τότε συμβαίνουν και τα περισσότερα τροχαία δυστυχήματα.

Η λειτουργία του βασίζεται σε τέσσερις αισθητήρες που βρίσκονται στον κάθε τροχό του αυτοκινήτου και οι οποίοι συνδέονται με μια ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου. Οι αισθητήρες ανιχνεύουν την ταχύτητα περιστροφής καθενός τροχού και παράγουν σήματα εξόδου. Τα σήματα αυτά πληροφορούν την ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου για την ολίσθηση ή όχι των τροχών. Η ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου ή εγκέφαλος του ABS, με βάση τα σήματα από τους αισθητήρες στροφών των τροχών, στέλνει σήματα λειτουργίας προς την ηλεκτρουδραυλική μονάδα του ABS, για τον έλεγχο της πίεσης των υγρών που εφαρμόζεται στο φρένο κάθε τροχού, ώστε να αποτραπεί το μπλοκάρισμα των τροχών. Είναι λοιπόν η ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου ένας μικρός ηλεκτρονικός υπολογιστής πολλών καναλιών.

Δέχεται από τους αισθητήρες των στροφών τα ηλεκτρικά σήματα που είναι μεγέθη ανάλογα προς την ταχύτητα των τροχών και αναφέρονται στην επιτάχυνση, την επιβράδυνση και την ολίσθηση.



Με και Χωρίς ABS στο αυτοκίνητο



Με βάση τα σήματα που δέχεται υπολογίζει την ταχύτητα επιβράδυνσης των τροχών και δίνει εντολή στην ηλεκτρουδραυλική μονάδα και τις ηλεκτρομαγνητικές βαλβίδες του συστήματος για τη μείωση, τη συγκράτηση ή την αύξηση της πίεσης του κυκλώματος. Έτσι επιτυγχάνεται η σωστή λειτουργία του ΑΒS.

Τι είναι το ABS; Τι είναι το ABS; Reviewed by Bubblisher on 7/01/2018 Rating: 5