Τι είναι το ESP;


Ηλεκτρονικός έλεγχος ευστάθειας ESP

Εάν το όχημα σας έχει εγκατεστημένο το σύστημα ECP, τον Ηλεκτρονικό Έλεγχο Ευστάθειας, τότε αυτό σημαίνει ότι εμπεριέχονται άλλα δυο συστήματα, το Σύστημα Αντί-μπλοκαρίσματος των Τροχών ABS και το Σύστημα Ελέγχου Πρόσφυσης.

Ενώ το ABS και το TCS παρεμβαίνουν διαχρονικά στην δυναμική του οχήματος, το ECP βελτιώνει επιπλέον τις εγκάρσιες δυνάμεις, εξασφαλίζοντας έτσι σταθερή οδήγηση σε όλες τις κατευθύνσεις.

Η ανάπτυξη του συστήματος ξεκίνησε το 1987 από την Mercedes-Benz και η μαζική παραγωγή έγινε σε συνεργασία με την Bosch το 1992. Το σύστημα ESP βγήκε στην αγορά για πρώτη φορά το 1995 στο Mercedes S-Class W140, ενώ αμέσως μετά η Toyota εισήγαγε και αυτή το δικό της σύστημα ευστάθειας στο πολυτελές Toyota Crown Mejesta. Να σημειωθεί ότι η Bosch ήταν η εταιρία που εισήγαγε στην αγορά και τα 3 συστήματα ABS, TCS και ESP.

Η ολίσθηση είναι από τις κύριες αιτίες των τροχαίων ατυχημάτων. Διεθνείς μελέτες δείχνουν ότι τουλάχιστον το 40 τοις εκατό του συνόλου των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων προκαλούνται από την ολίσθηση. Το σύστημα ESP μπορεί να αποτρέψει έως και το 80 τοις εκατό το φαινόμενο της πλαγιολίσθησης. Την ώρα της οδήγησης, αναγνωρίζει αν πρόκειται για απώλεια πρόσφυσης και τάση για περιστροφή του οχήματος (υποστροφή ή υπερστροφή) και το σύστημα αναλαμβάνει να μειώσει την ταχύτητα των εμπρός ή των πίσω τροχών ανεξάρτητα, προκειμένου να μην βγει εκτός πορείας.






Με λίγα λόγια, ένας μικροϋπολογιστής παρακολουθεί τα σήματα από τους αισθητήρες, τα οποία ελέγχει 25 φορές το δευτερόλεπτο και καταλαβαίνει αν η κατεύθυνση του οχήματος είναι αντίστοιχη με αυτή που προστάζει ο οδηγός.

Το ESP είναι το αρκτικόλεξο που προέρχεται από τις λέξεις Electronic Stability Program και σημαίνει ηλεκτρονικό πρόγραμμα ευστάθειας (ή Ηλεκτρονικός Έλεγχος Ευστάθειας).

Ορισμένοι κατασκευαστές ωστόσο χρησιμοποιούν και άλλες ονομασίες για την λειτουργία του ESP, όπως για παράδειγμα:



Στην Jaguar ονομάζεται Dynamic Stability Control (DSC) που σημαίνει Έλεγχος Δυναμικής Ευστάθειας.

Στην Honda ονομάζεται Vehicle Stability Assist (VSA) που σημαίνει Υποστήριξη Σταθερότητας του Οχήματος.

Στην Lexus ονομάζεται Vehicle Stability Control (VSC) που σημαίνει Έλεγχος Σταθερότητας του Οχήματος.

Στην Maserati ονομάζεται Maserati Stability Program (MSP) που σημαίνει Πρόγραμμα Σταθερότητας Maserati.

Στην Ford ονομάζεται Roli Stability Control (RSC) που σημαίνει Έλεγχος Ευστάθειας Κύλισης και Interactive Vehicle Dynamics (IVD) που σημαίνει Διαδραστική δυναμική Οχήματος.

Στην Volvo ονομάζεται Dynamic Stability and Traction Control (DSTC) που σημαίνει Έλεγχος Δυναμικής Ευστάθειας και Πρόσφυσης.

Στην Alfa Romeo ονομάζεται Vehicle Dynamic Control (VDC) που σημαίνει Έλεγχος Δυναμικής Οχήματος.

Τι είναι το ESP; Τι είναι το ESP; Reviewed by Bubblisher on 7/01/2018 Rating: 5