Ο ρόλος του παρμπρίζ στο αυτοκίνητο



Το παρμπρίζ η ανεμοθώρακας είναι ένα εξάρτημα του αυτοκινήτου που όλοι γνωρίζουν αλλά πολλοί λίγοι αντιλαμβάνονται το ρόλο του στην ασφάλεια των επιβατών αλλά και στο γενικότερο σχεδιασμό ενός οχήματος.

Στο παρμπρίζ λοιπόν ενώ οι περισσότεροι οδηγοί πιστεύουν πως η καθαρότητά του όσον αφορά την ορατότητα και η μη κονιορτοποίηση του στην περίπτωση μιας σύγκρουσης αποτελούν τα κυριότερα χαρακτηριστικά του, αγνοούν το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει στη σωστή λειτουργία του αερόσακου, καθώς αποτελεί βασικό εξάρτημα της αντιστήριξής του κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης και επομένως διασφαλίζει την ορθή λειτουργία του. Το να μην αποκολληθεί από τη θέση του το παρμπρίζ κατά  τη διάρκεια μιας πρόσκρουσης είναι βασικός παράγοντας για την ασφάλεια οδηγού και συνοδηγού.

Είναι εύκολο λοιπόν να συμπεραθεί πως η σωστή τοποθέτηση  του ανεμοθώρακα  καθώς και η χρήση πιστοποιημένων προϊόντων και ρητινών κρίνεται επιτακτική.

Σε μετωπικό crash test τύπου Euro NCAD που διεξήχθη για λογαριασμό του TÜV Rheinland Berlin με 64χλμ/ώρα, την μπαριέρα σύγκρουσης στην τροχιά του οδηγού-ανδρείκελου και με συνολική παραμόρφωση της τάξεως του 40% στο εμπρόσθιο τμήμα του αυτοκινήτου το παρμπρίζ άντεξε την ενέργεια τη πρόσκρουσης και παρέμεινε στη θέση του συγκρατόντας τον ανοιγμένο αερόσακο συμβάλλοντας έτσι καταλυτικά στην ορθή λειτουργία του.

Το τεστ επιβεβαιώθηκε και απ την Henkel Teroson Gmbh βασικό προμηθευτή της Saint Gobain Sekurit Γερμανίας.

Η Henkel  άδραξε την ευκαιρία έτσι ώστε να προβάλλει την πολυλειτουργικότητα των προϊόντων της. Το κολλητό παρμπρίζ λοιπόν σε περίπτωση πρόσκρουσης όχι μόνο αναλαμβάνει υποστηρικτική θέση ως προς τον αερόσακο αλλά συμμετέχει ενεργά στη στρεπτική ακαμψία του οχήματος εώς και 35% αναλόγως του μοντέλου σύμφωνα με τον Δρ. Peter Bonn προϊστάμενο του τεχνικού τμήματος εξυπηρέτησης πελατών της Henkel Technologies.

Τα παρμπρίζ επίσης που δεν διαθέτουν περιμετρικό λάστιχο παρουσιάζουν καλύτερη συναρμογή αλλά και ηχομονωτικές ιδιότητες ενώ  εξυπηρετούν παράλληλα και στη διατήρηση χαμηλού βάρους του οχήματος καθώς γίνεται χρήση λεπτότερων μεταλλικών πάνελ.

Ο ρόλος του παρμπρίζ στο αυτοκίνητο Ο ρόλος του παρμπρίζ στο αυτοκίνητο Reviewed by Bubblisher on 7/01/2018 Rating: 5